Vakvezető kutyák

10 kérdés, 10 válasz a vakvezető kutyáról

A tájékoztatás hiánya miatt sok emberben él téves információ a vakvezető kutyákról. Ezért sokszor a segítségnyújtás is elmarad. A kutyákról szóló filmekben úgy mutatnak be egy-egy történetet, mintha a kutya emberként tudna gondolkodni. Így, ha a családnak nincs kutyája, nem járnak kedvencükkel kutyaiskolába, nem olvasnak kutyakiképzéssel kapcsolatos szakkönyveket, könnyen téves információhoz juthatnak.

1.) Harap? Nem harap!

A vakvezető munkára kiválasztott kutyát többször tesztelik és csak kiegyensúlyozott, nyugodt, jól szocializált, agresszivitástól mentes egyedeket fognak képzésbe. A 27/2009. SZMM rendelet értelmében vakvezető illetve mozgáskorlátozottakat segítő kutyáknak nem szükséges szájkosár használata a közforgalmú és közlekedési eszközökön.

2.) Lehetek tőle beteg? Nem!

A vakvezető kutyákat félévente állatorvos vizsgálja meg. A részletes, szinte mindenre kiterjedő vizsgálat alkalmával a védőoltásokat is megkapja a kutya. Az egészségügyi ellenőrző lapra vezetik a vizsgálat eredményét. Az oltásokat és a féregtelenítést az oltási könyvbe beírják. A vakvezető kutyákat ezen kívül bolha – és kullancs elleni szerekkel is kezelik, ezért teljesen alaptalan a félelem.

3.) Ki vezet? A kutya vezet, a vak gazda irányításával!

Az emberek egy része úgy gondolja, a vakvezető kutya gazdáját oda vezeti, ahová az mondja. Pl: patikába, boltba, nagymamához, stb. Az igazság az, hogy a vak gazdának kell tudnia úti célját és azt, hogy milyen útvonalon akarja azt megközelíteni. Pontosan kell tudnia helyzetét (az irányokat), mikor következik gyalogátkelőhely, megálló, lépcső, hol és milyen irányba kell elkanyarodni. Ennek megfelelően irányítja kutyáját, mely közben kikerüli, vagy jelzi az útjukba kerülő akadályokat.

4.) Hogyan segíthetek?

A vakvezető kutyával közlekedő látássérültnek a legtöbb esetben a szóbeli tájékoztatás elégséges. Fontos, hogy a „Segíthetek?” vagy „Hogyan segíthetek?” kérdés feltevése közben érintsük meg karját, hogy tudja, hozzá beszélünk. Ha igénybe veszi segítségünket, a kutyával ellentétes oldalára állva segítsünk.

5.) Tudja, hogy piros a jelzőlámpa? Nem!

A kutya nem figyeli a jelzőlámpát. Útkereszteződéseknél való áthaladáskor megáll a járda szélén. A gazdának kell tudnia, hogy mikor indulhatnak át biztonságosan az úttesten. Nagyon nagy segítség annak közlése, hogy „megálltak az autók a zebránál, átmehetünk”, vagy „zöldre váltott a lámpa, indulhatunk”.

6.) Tudja-e a kutya, hogy hányas buszra kell felszállni? Nem tudja!

A tömegközlekedési eszközök megállóiban várakozó kutyával, vagy kutya nélkül közlekedő látássérültnek szüksége van a segítségre, mert a hiedelemmel ellentétben a kutya nem ismeri fel a jármű számozását. Felszállásnál engedjük előre őket! A járművön úgy biztosítsunk helyet, hogy mindketten elférjenek. A szabad ülőhelyhez vezessük oda és helyezzük a széktámlára a kezét. Amennyiben nincs ülőhely, egy szabad kapaszkodóra rakjuk a kezét.

7.) Meg szabad simogatni? Ne simogassuk munka közben!

A vakvezető kutya munkája rendkívül fárasztó, folyamatos koncentrálást igénylő feladat. Ha a kutya hámban van és vezeti gazdáját, csak a vezetéssel kapcsolatos feladatokra figyelhet. Tilos e közben emberekkel, más kutyákkal barátkoznia. Minden simogató kéz elvonja figyelmét, és veszélybe sodorhatja gazdáját és önmagát is.

8.) Szabad-e etetni? Idegeneknek etetni nem szabad!

A vak ember és kutyája testi épségét veszélyezteti az az idegen, aki akár csak egy falat élelemmel is kínálja a kutyát! A kutya figyelme előbb-utóbb nem munkájára, az akadályok kerülésére összpontosul, hanem azt fogja figyelni, kitől kaphat egy-egy finom falatot. Éttermekben, rendezvények alkalmával az addig fegyelmezett kutya, nyálát csorgatva és ételt kunyerálva hozza rendkívül kellemetlen helyzetbe gazdáját.

9.) Miért jó egy vakvezető kutya? Mert egy hű társ!

A szeretetére és segítségére mindig számíthatok. Az akadályokat kerülve és jelezve vigyázza lépteim. Könnyebb kapcsolatot teremteni látó és nem látó embertársaimmal. Önállóságot, függetlenebb életmódot biztosít, mert sok esetben pótol egy látó segítőt.

10.) Kiből lesz jó gazda?

Abból az emberből, aki társként szereti vakvezető kutyáját. El tudja fogadni a tartásával járó nehézségeket, kényelmetlenségeket is. A kutyával kapcsolatos elméleti ismereteket elsajátítja, és képessé válik a kutya jelzésrendszerének érzékelésére. Tökéletesen megbízik kutyájában.Bemutatkozó brossúra

Alábbi linkre kattintva letöltheti az Alapítványunkat és munkánkat bemutató képes brossúránk elektronikus változatát:

Bemutatkozó brossúra - Alapítványunkat, célkitűzéseinket, és munkánkat bemutató kiadvány 2011. júniusában jelent meg a Nemzeti Erőforrás Minisztérium támogatásával.

Támogatóink

highslide wordpress