Nádudvari gyerekek gyűrűjében az állatok világnapján

Az állatok világnapja alkalmából, október 4-én Nádudvarra látogattunk az Ady Endre Általános Művelődési Központ meghívására. A nyarat idéző meleg napsütésben a Művelődési Központ épülete előtti téren „vertünk tanyát”. Több osztálynyi általános iskolás diák vett körül bennünket és édesanyák, nagymamák is elhozták gyermekeiket, unokáikat. Nézőközönségünk száma megközelítette a száz főt. A gyerekek figyelmesen hallgatták az előadást és a feltett kérdésekre ügyesen – sokszor kórusban – válaszoltak. A látássérüléssel élő emberek mindennapi nehézségeiről és a vakvezető kutyák munkájáról beszélgettünk. Egy játékos feladattal két bátor jelentkező azt is megtapasztalhatta, hogy bekötött szemmel, hogyan láthat a kezével.

Az érzékenyítő foglalkozást kutyás bemutató követte. Tibi Lili kutyával, Évi Szaffi kutyával és András Döme kutyával engedelmes feladatokat mutatott be, majd Évi és Szaffi kutya játékos bemutatója következett. Minden gyermek arcára mosolyt varázsoltak. Lili kutyát és kiképzőjét, Tibit azért jutalmazták tapssal a diákok, mert bár Lilinek ez volt az első „fellépése” nagy közönség előtt, de kezdő kutyaként is nyugodtan, türelmesen feküdt – olykor az oldalán aludt, az engedelmes feladatokat pedig hibátlanul teljesítette.

András bemutatta Dömével, hogyan és milyen felszerelésbe kell öltöztetni egy vakvezető kutyát és ezt követte a felállított akadálypályán a vakvezető kutyás bemutató. A gyerekek sorfalat álltak a pálya mentén. Elmondtuk nekik, hogy melyik akadálynál mire kell a kutyának figyelnie vezetés közben.

Óriási volt az öröm, amikor a bemutató végeztével elmondtuk a gyerekeknek, hogy meg lehet simogatni a kutyákat. Nagyon jó hangulatban telt el ez a délután és reméljük, hogy sok hasznos ismeretet tudtunk átadni a segítő kutyákról és arról, hogyan segíthetnek.

Köszönjük a meghívást és a kedves fogadtatást!