Terápiás helyszínek

Ficánka Kiemelkedően Közhasznú Egyesület

A Ficánka Családi Napközi azzal a céllal jött létre, hogy a Nádudvaron és környékén élő családok segítségére legyen a gyermekek nappali ellátásával. Szeretetteljes, odaadó, biztonságos, környezetben várják a gyerekeket 20 hetestől 14 éves korig.

Mindennapjaikat különféle foglalkozások, szabadidős tevékenységek, szabad játékok, nyugodt pihenés teszi ki.

A napközi dolgozói nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy a mindennapi tevékenységeiket változatos programokkal színesítsék. Rendszeresen szerveznek különféle rendezvényeket, ahol család is együtt szórakozhat a gyerekekkel.

Fontosnak tartják, hogy a gyerekek fejlesztése kreatívan, játékos feladatok keretében történjen. Ez valósul meg a mára rendszeressé vált kutyás terápián is. Havonta egyszer egy vidám délutánt töltenek együtt gyerekek és kutyusok, különféle izgalmas fejlesztő feladatokkal töltve az időt.

Kettesy Aladár Általános Iskola és Kollégium

Az iskola 1972 óta fogadja tanulóit. Az intézményben ép értelmű látássérült, tanulásban akadályozott gyengén látó tanulók oktatása, nevelése zajlik. Az oktatás speciális módszerekkel történik kis létszámú osztályokban, emellett diákotthoni elhelyezést és szemészeti ellátást is biztosítanak a gyermekek számára.

Az általános oktatáson túl rengeteg tanórán kívüli tevékenység, habilitációs-rehabilitációs foglalkozások, speciális tantárgyak tanítása is segíti az itt tanuló gyerekek fejlesztését, a nap mint nap használatos tevékenységek tanítását.

A kutyás terápia során a gyerekek megismerkednek a kutyával, felkészülnek annak gondozására, a vele való közlekedésre. Emellett a kutya segítségével elsajátítják, illetve erősítik azokat a képességeket, amire szükségük van a mindennapi életben való boldogulás során.

Debreceni Bölcsődék Görgey Utcai Tagintézménye

A Debreceni Bölcsődék Görgey Utcai Tagintézménye egyike azon kevés debreceni bölcsődének, amely sajátos nevelésű gyermekek gondozását, és nevelését is ellátja. A gyermekek elhelyezése integráltan történik. A bölcsi dolgozói fontosnak tartják, és minden tőlük telhetőt megtesznek, hogy már ebben a fiatal korban megkapják azokat a fejlesztéseket, amire szükségük van a további óvodai, később iskolai fejlesztésük alapjául, és a társaik közé való könnyebb beilleszkedés érdekében. Ezért számukra gyógypedagógus közreműködésével korai fejlesztést biztosítanak életkoruknak és egyedi igényeiknek megfelelően. Régóta szerették volna kipróbálni a kutyás terápiát, amire most végre lehetőségük nyílt.

A foglalkozás heti rendszerességgel, kis létszámú csoportban folyik. A kutya legfőbb szerepe a munkára való ráhangolódásban, a figyelem fenntartásában, a feladatok örömteli elvégzésében van.

A módszer eredményessége már néhány alkalom után mutatkozik. A gyerekek máris örömmel, várakozva jönnek a foglalkozásra, ahol a számukra sokszor nehéz feladatokat a kutyával együtt szívesen hajtják végre alkalomról alkalomra egyre ügyesebben, és hatékonyabban.

DMJV Városi Szociális Szolgálat Idősklubjai

Debrecen idős klubjait a DMJV Városi szociális szolgálat működteti. Alapszolgáltatásként minden klub nappali ellátást, házi segítségnyújtást, étkeztetést biztosít. Ezek a klubok azért jöttek létre, hogy segítségükkel minél több időskorú fenntarthassa önálló életvitelét, a társadalom aktív tagja maradhasson.

Az egyes klubok tiszta, nyugodt környezetben, hozzáértő személyzettel várja tagjait napról napra. Céljuk, hogy az idősek számára egy olyan helyet biztosítsanak, ahol otthonról kimozdulva, jó társaságban, változatos tevékenységekkel tölthetik napjaikat. Az alapszolgáltatásokon túl igyekeznek mindent megtenni azért, hogy mindenki megtalálja a számára megfelelő tevékenységet. Legyen az akár egy nyugodt beszélgetés, vagy egy izgalmas kártyaparti a társakkal, közös éneklés, vagy filmnézés.

Gyakoriak a klubokat összefogó közös rendezvények, ahol az egyes klubok tagjai megismerkedhetnek egymással, közös szórakozással tölthetik el az időt.

Négy helyszínen folyik kutyás terápia. Minden alkalommal örömmel várják a már ismerős kutyákat. Egy közös játék, egy nagy beszélgetés mindenkinek jól esik, és frissen tartja az elmét, de néhány trükk, és egy hosszabb-rövidebb simogatás is, már önmagában nagy örömet okoz.

Debrecen Megyei Jogú Város Reménysugár Otthona

A debreceni Reménysugár Gyermekotthon 6 évnél fiatalabb, állam által tartósan, vagy ideiglenesen gondozásba vett gyermekek ellátását, gondozását végzi. Célja, hogy számukra megfelelő otthont, és neveltetést biztosítson. Igyekszik megteremteni a lehető legjobb körülményeket, megadni mindent, amiben egy családi körben élő gyermek részesül. A rászoruló gyermekek nagy száma miatt ez sokszor nagy kihívást jelent az itt dolgozók számára. Ennek ellenére megtesznek minden tőlük telhetőt, lelkiismeretesen nevelik és segítik az itt élő gyerekeket, hogy egészséges fiatalokká, majd felnőttekké cseperedjenek, zökkenőmentesen beilleszkedjenek a társadalomba.

Ehhez a munkához próbálunk segítséget nyújtani a kutyás terápiák során. A foglalkozások során arra fektetjük a hangsúlyt, hogy bátorítsuk, nyitottabbá tegyük a gyerekeket, ösztönözzük Őket a kapcsolatteremtésre. A kutya által nyújtott élmények segítségével szeretnénk előhozni, és megerősíteni bennük azt az élelmességet, önbizalmat, kreativitást, amivel későbbi életük során könnyebben vehetik majd az előttük álló akadályokat.