Állatorvosi segítség, kicsit másképp…

Riport a Kossuth Rádióban: Kossuth Rádió 2012.06.30. 16.00

 

Minden gazda tudja, hogy négylábú kedvencét időről-időre  - rendszerint évente – állatorvoshoz kell vinnie, mert eljön az ideje a soron következő kötelező oltásnak. Alapítványunk kutyakiképzői egy hónapban akár többször is meglátogatják az állatorvosi rendelőt, mert a képzés alatt álló vakvezető- és terápiás kutyák egészségügyi ellátásának követelményei valamelyest eltérnek a házi kedvencekétől.

Csípőízületi- és könyökröntgen, ivartalanítás, kötelező oltások, külső- és belső élősködők elleni rendszeres védekezés, féléves állapotfelmérés, laborvizsgálatok.

A leendő vakvezető- és terápiás kutyák rendszeres orvosi vizsgálata és állatorvosi ellátása igen magas költséggel jár.

Van egy állatorvosi rendelő Debrecenben, ahol már megszokott látvány a kiképzőink oldalán érkező, vakvezető hámot viselő kutya. A Net Vet Kft., Dr. Nagy Elek állatorvos vezetésével a segítő kutyák állatorvosi ellátásához évek óta kedvezményt nyújt alapítványunknak. A nemrégiben felajánlott segítség még ennél is több. Június hónapban új növendék labrador retriever kislány képzése vette kezdetét. A Net Vet Kft. állatorvosi rendelője Sunny kutya teljes állatorvosi ellátását és élelmezését átvállalta egészen a gazdához kerülés idejéig. Ez előre láthatóan 8 hónapos időszakot jelent majd.

Mivel a pályázati lehetőségek rendkívül szűkre szabottak a segítő kutyákat képző szervezetek számára, így az adományozók felajánlásai és az önkéntesek munkája nélkülözhetetlen a leendő vakvezető kutyák kiképzéséhez és gazdához adásához. Egy vakvezető kutya kiképzése ma Magyarországon 1,5-2 millió forintba kerül, mire látássérült gazdájához kerülhet.  A világ több országában adományokból működnek a vakvezető kutyaképző iskolák, és közel tízszer ennyi kutya segíti látássérült gazdáját egy hasonló lélekszámú országban.

A társadalmi összefogás remek példája a debreceni állatorvosi rendelő felajánlása, segítve ezzel Sunny kiképzését és esélyt adva egy látássérült embertársunknak, hogy teljesebb életet élhessen.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Szólj hozzá!

Bemutatkozó brossúra

Alábbi linkre kattintva letöltheti az Alapítványunkat és munkánkat bemutató képes brossúránk elektronikus változatát:

Bemutatkozó brossúra - Alapítványunkat, célkitűzéseinket, és munkánkat bemutató kiadvány 2011. júniusában jelent meg a Nemzeti Erőforrás Minisztérium támogatásával.

Támogatóink

highslide wordpress