Összefogás a gyerekekért

A Debreceni Karitatív Közhasznú Egyesület a különböző okokból hátrányos helyzetűvé váltak és családjaik számára nyújt segítséget tevékenységével.  A Vekeri fesztiválon találkoztunk először, és beszélgetésünk során hamar felismertük, hogy hasonló célokért dolgozunk, így sok segítséget nyújthatunk egymásnak is.

Első lépésként az általuk szervezett nyári tábor programjai között látogattuk meg a részt vevő gyerekeket. Négylábú segítőink közül Lili, Columbo és KutyaÚr érkezett a foglalkozásra.

A játékhoz a fiúk már nagynak érezték magukat, de örömmel sétáltatták a kutyákat, és a bemutatott trükköket is mind kipróbálták. A kutyák lelkesen teljesítették a gyerekek irányításával is a feladatokat, ami így még nagyobb sikerélményt  jelentett és önbizalmat adott a gyerekeknek. Cserébe egy-egy simogatás és jutalomfalat járt.

Ahogy az lenni szokott, a kezdetben félénkebbek is hamar feloldódtak, és nyitottá váltak a foglalkozásra. A terápiás kutyák jelenléte és a velük való közös feladatmegoldás tehát több szempontból is fejleszti a gyerekeket akár ilyen rövid idő alatt is. Feloldódtak a gátlások, koncentrálni kellett, türelmesen várni, hogy sorra kerüljenek, megjegyezni a játék során használt mozdulatok, szavak sorrendjét, egymásra is figyelni, csoportban játszani, egymásnak is örömöt okozni. A foglalkozás alatt a gyerekek észre sem vették, hogy bizony ez fejlesztés, tanulás volt a javából.

Terveink szerint nem ez volt az egyetlen alkalom. Az egyesülettel való hosszú távú együttműködés során szeretnénk folytatni a megkezdett munkát.